Balk Bouw
Brandingdijk 94
Rotterdam

Tel: 010 521.41.10
Fax: 010 522.33.89
post@balkbouw.nl
Twitter


U bevindt zich hier: home > blog > 002 een bouwfout

BALK BOUW BLOG


Hier houd Richard Schol jr. een blog bij over zijn interesses. Niet altijd voor iedereen interessant, dat is ook niet de insteek. De ene keer meer voor opdrachtgevers de andere keer meer voor collega ondernemers.
 

Voel je vrij om informatie te delen of te reageren. Samen komen we verder.......
.

002 Een bouwfout

21-11-2012, Richard jr. Terug naar blogs


Bouwfouten geconstateerd bij het maken van een uitbouw.
Bij het maken van een uit- of aanbouw is het in bijna alle gevallen noodzakelijk om een deel van de bestaande constructie van het betreffende huis of dat van de buren te slopen. Daarbij komen er vaak verassingen te voor schijn. En dan heb ik het niet over een slappende vleermuis in de dakopstand of een gedroogde rat in de spouwmuurisolatie. Dat maakten we al eerder mee. Het gaat mij nu om “bouwfouten”.
Bij het maken van een uitbouw in Hellevoetsluis zijn we er ook een aantal tegen gekomen.
Hieronder deel 1 uit een reeks van 3.

Kozijnondersteuning:
Aan de onderzijde van een kozijn worden vaak stalen steunen, beugels of hoeken gebruikt maar omdat die methode ook nadelen kent worden ook andere ondersteuningsconstructies gemaakt.
De nieuwbouw aannemer van deze woning gebruikte hiervoor vuren houten pootjes. Die voldoen even maar zullen op de duur gaan rotten.

Op de foto kunt u zien dat het uiteinde dat op de fundering staat al behoorlijk is aangetast. Wij doen het volgens dezelfde methode maar dan wel op poten van Bangkirai palen 70 x 70mm. Dit hardhout is daar prima geschikt voor en gaat veel langer mee.

De ondersteuning kan deels ook tijdelijk zijn. Dit is afhankelijk van de wijze waarop het buitenspouwblad, onder het kozijn, is bedacht. In dit geval zit er een betonnen dorpel onder het kozijn waar deze, mits juist aangebracht, door ondersteund wordt. Verder zullen ook de kozijnankers in de voegen van het metselwerk een deel van het kozijn gaan dragen.
 
Volgende blog deel 2 uit een reeks van 3Delen: